banner

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

View as
Sort by
Display per page

Γλωσσολογία και Λογοτεχνία

non-exchangeable & non-refundable
5.00 €

Ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας

Το "Ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας" παρουσιάζει την προέλευση όλων των λέξεων της Νέας Ελληνικής, αρχαίων, μεσαιωνικών και νεότερων, την εξέλιξη τής σημασίας τους διαχρονικά, τη σχέση τους με ομόρριζες λέξεις άλλων γλωσσών, καθώς και τα παράγωγα και σύνθετα κάθε λέξης. Μέσα από εκατοντάδες αναλυτικά σχόλια δίδεται ανάγλυφα η ιστορία πλήθους λέξεων. Σε ειδικό ένθετο παράρτημα παρέχονται πίνακες με τις ξένες λέξεις τής Ελληνικής, τα αντιδάνεια, τις ελληνογενείς ξένες λέξεις, λέξεις που προέρχονται από κύρια ονόματα κ.ά., ενώ επεξηγηματικά κείμενα και κατατοπιστικό γλωσσάριο διευκολύνουν τον αναγνώστη στην κατανόηση των επιστημονικών πληροφοριών που δίδονται στα λήμματα. Το Ετυμολογικό Λεξικό αποτελεί το πλέον ενημερωμένο, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ετυμολογικό λεξικό τής Νέας Ελληνικής, απαραίτητο για κάθε Έλληνα που αγαπά τη γλώσσα του και έχει τη φιλομαθή περιέργεια να γνωρίζει από πού προέρχεται κάθε λέξη της γλώσσας.
από
54.00 € 48.60 €

Ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας

non-exchangeable & non-refundable
από
54.00 € 48.60 €

Η Γλώσσα μας

Στα 180 κείμενα αυτού τού βιβλίου αναφέρομαι σε πολύ μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Μιλώ για βασικές έννοιες της γλώσσας, ζητήματα από την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, μεγάλους μελετητές της γλώσσας, τη διδασκαλία της γλώσσας, τα τρία βασικά επίπεδα της γλώσσας (λεξιλόγιο, γραμματική και σύνταξη), τη γλωσσική πολυμορφία και, φυσικά, για το "αεί ζητούμενον", που δεν είναι παρά η ποιότητα της γλώσσας. Αναφέρομαι ακόμη σε θέματα όπως η γλώσσα στη λογοτεχνία αλλά και στη θρησκευτική μας παράδοση, η γλώσσα στην πολιτική, το πιο τεχνικό αλλά ευρύτερα ενδιαφέρον θέμα της γραφής και ορθογραφίας, και "το άριστον εν τη γραμματική τέχνη", όπως θα έλεγε ο ιδρυτής της γραμματικής ανάλυσης, ο Διονύσιος ο Θραξ, που είναι η ετυμολογία, "η πύλη στη γοητεία της γλώσσας", όπως την αποκαλώ. Θεωρώ ότι μέσα από αυτά τα κείμενα όποιος αγαπά τη γλώσσα και θέλει να τη γνωρίσει στην ουσία της, από περισσότερες πλευρές και σε μεγαλύτερο βάθος, όποιος θέλει να μπει στον "μαγικό" κόσμο της γλώσσας και στις ατραπούς της γλωσσολογίας χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις, όποιος πιστεύει ότι η καλή γνώση της γλώσσας και των περί αυτήν δεν είναι απλώς μια πρόσθετη γνώση αλλά ο συντομότερος δρόμος για να συνδεθούμε με τη σκέψη, αυτός θα εκτιμήσει καλύτερα τα κείμενα και τον σκοπό αυτού του βιβλίου.
από
32.00 € 28.80 €

Λεξικό για το σχολείο και το γραφείο

Tο "Λεξικό για το σχολείο και το γραφείο" είναι ένα νέο λεξικό, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο αξιοποιεί τη γνώση και τη διεθνή λεξικογραφική εμπειρία στη δημιουργία ανάλογων λεξικών. Το νέο αυτό λεξικό είναι εύχρηστο, πρακτικό, ειδικά σχεδιασμένο για καθημερινή χρήση στο σχολείο και στην εργασία. Διαφέρει ουσιαστικά από το καθιερωμένο πλέον "Λεξικό της νέας ελληνικής Γλώσσας", τόσο στον σχεδιασμό και την οργάνωση της ύλης του όσο και στον σχεδιασμό της μορφής του. Η φυσιογνωμία του "Λεξικού για το σχολείο και το γραφείο" εστιάζεται κυρίως στα εξής χρακτηριστικά: - Kαλύπτει με ευσύνοπτο και κατανοητό τρόπο το λεξιλόγιο της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και αποτυπώνει ανάγλυφα τις σημασίες και τις χρήσεις των λέξεων. - Περιέχει 3275 σχόλια για τη χρήση, την ετυμολογία, τα ομόρριζα, τα συνώνυμα, την ορθογραφία κ.λπ. πλήθους λέξεων, παρουσιασμένα σε ευδιάκριτα πλαίσια με γκρίζο φόντο. - Σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτικούς, έχει ενσωματώσει, για πρώτη φορά στην Eλλάδα, επιλεγμένο λεξιλόγιο από τα σχολικά μαθήματα . - H συνοπτική γραμματική και οι κλιτικοί πίνακες που περιλαμβάνει έχουν συνταχθεί και παρουσιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να λύνουν απορίες και να κινούν το ενδιαφέρον για τα γλωσσικά φαινόμενα. - Περιέχει σύντομες και χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα, εντεταγμένες στο κυρίως σώμα του λεξικού. - O σχεδιασμός των σελίδων, η διάρθρωση της ύλης και η μοντέρνα αισθητική του το κατατάσσουν στα πλέον σύγχρονα και φιλικά προς τον χρήστη λεξικά της κατηγορίας του. - Oμαδοποιεί και προβάλλει με εποπτικό τρόπο σε ειδικούς πίνακες χρήσιμους όρους και πληροφορίες (π.χ. ξενόγλωσσους όρους της πληροφορικής και της κινητής τηλεφωνίας, λατινικές και άλλες ξένες λέξεις και εκφράσεις, ομόηχα και παρώνυμα, τις ελληνικές διαλέκτους, τους κανόνες τονισμού της Nεοελληνικής Γλώσσας κ.ά.). - Επίσης, διαθέτει επιλεγμένη εικονογράφηση. - Tο μέγεθός του έχει επιλεγεί ώστε να μπορεί να το έχει κανείς μαζί του κάθε μέρα , στο σχολείο και το γραφείο. Φιλοδοξούμε και προσδοκούμε το "Λεξικό για το σχολείο και το γραφείο" να αποτελέσει, όπως και το "Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας", χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να χειρίζονται σωστά και δημιουργικά τη γλώσσα μας.
από
58.00 € 42.20 €

Λεξικό συνωνύμων-αντωνύμων της νέας ελληνικής γλώσσας

Το "Λεξικό συνωνύμων-αντωνύμων της νέας ελληνικής γλώσσας" διευρύνει, εμβαθύνει και εμπλουτίζει τη γνώση και τη χρήση της γλώσσας μας. Περιλαμβάνει: - τον μεγαλύτερο πλούτο συνωνύμων και αντωνύμων σε σχέση με κάθε άλλο νεοελληνικό λεξικό (250.000 συνώνυμα και αντώνυμα) - 500 σχόλια που εξηγούν τις διαφορές σημασιολογικά συγγενών λέξεων ή φωτίζουν τις επικοινωνιακές τους ιδιαιτερότητες - συνώνυμα για όλες τις σημασίες κάθε λήμματος όπως σε ένα ερμηνευτικό λεξικό - επιλεγμένα παραδείγματα για την κατανόηση της χρήσης των συνωνύμων - διάταξη των συνωνύμων ανάλογα με τη σημασιολογική τους εγγύτητα - υφολογικούς και σημασιολογικούς χαρακτηρισμούς της χρήσης των συνωνύμων (οικείο, λόγιο, λαϊκό κ.λπ.)
από
54.00 € 48.60 €

Λεξικό της νέας Ελληνικής Γλώσσας

Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας -Καρπός τής επιστημονικής γνώσης και πείρας τού Γ. Μπαμπινιώτη, καθηγητή της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. -Το λεξικό που διαβάζεται και λύνει απορίες. Για πρώτη φορά σε ελληνικό λεξικό περιλαμβάνονται περισσότερα από χίλια ειδικά σχόλια, που εξηγούν τη σωστή χρήση, τις σημασίες, την ορθογραφία, την ιστορία κ.λπ. των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, και ένθετο παράρτημα με εποπτικούς πίνακες που οργανώνουν και ομαδοποιούν πλήθος χρήσιμων ενημερωτικών γλωσσικών πληροφοριών με πολλαπλό ενδιαφέρον. -Το λεξικό που δίνει την ετυμολογία όλων των λέξεων της Νέας Ελληνικής (συμπεριλαμβανομένων των τοπωνυμίων, ανθρωπωνυμίων κ.λπ.), με ετυμολόγηση και των λέξεων που προέρχονται από την αρχαία γλώσσα. -Το εγκυρότερο λεξικό της γλώσσας μας, συντεταγμένο από ειδικούς (γλωσσολόγους), σύμφωνα με τις αρχές και τις μεθόδους της σύγχρονης επιστημονικής λεξικογραφίας. -Το λεξικό που περιέχει στην εισαγωγή του πλούσιο επιστημονικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει εισαγωγή στην ιστορία τής ελληνικής γλώσσας και επισκόπηση της ιστορίας τής νεοελληνικής λεξικογραφίας. -Το λεξικό με τον μεγαλύτερο πλούτο λέξεων, φράσεων, σημασιών και χρήσεων τής σύγχρονης γλώσσας, απαραίτητο σε κάθε Έλληνα: μαθητή, φοιτητή, επαγγελματία, επιστήμονα και γενικά σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ελληνική γλώσσα. Τώρα στην Ε’ έκδοση: -1.100 νέα λήμματα και 250 νέες σημασίες, που προέκυψαν από συγκέντρωση λεξικογραφικού υλικού και καταγραφή λέξεων τρέχουσας χρήσης (π.χ. αντισυστημικός, απομείωση, δημοφιλία, θέσμιση, θυματοποίηση, πανελίστας, κρασάρω, φλασιά, χοτ-σποτ κ.ά.), καθώς και φραστικών όρων που έχουν πλέον καθιερωθεί (π.χ. διάχυση κρίσης, εισφορά αλληλεγγύης, οίκος αξιολόγησης κ.ά.). -Επιστημονική επικαιροποίηση τής ετυμολογίας 4.700 λημμάτων, με εμπλουτισμό, αναθεώρηση ή βελτίωση, που προέκυψε από την προεργασία των αναθεωρημένων εκδόσεων του Ετυμολογικού Λεξικού και από αξιοποίηση επιπρόσθετων επιστημονικών πηγών. -Προσθήκη ετυμολογικών τμημάτων σε όλα τα νέα λήμματα. -Νέα αρκτικόλεξα και ακρωνύμια, καθώς και διόρθωση των υπαρχόντων, ώστε να συμβαδίζουν με τυχόν αλλαγή των δεδομένων (π.χ. κατάργηση ή μετονομασία υπουργείου, οργανισμού κ.ά.). -Επικαιροποίηση της λεξικογραφικής εισαγωγής, η οποία καλύπτει με ευσύνοπτο τρόπο το σύνολο της παραγωγής των λεξικογραφικών έργων της Νέας Ελληνικής που έχουν επιστημονικές προδιαγραφές.
από
96.00 € 86.40 €

Λεξικό των Δυσκολιών και των Λαθών στη χρήση τής Ελληνικής

Το παρόν Λεξικό λειτουργεί ως «γλωσσικός σύμβουλος» κάθε ομιλητή τής ελληνικής γλώσσας, παρέχοντας έγκυρες και κατανοητές συμβουλές για κάθε γλωσσική δυσκολία που συναντά (ορθογραφική, σημασιολογική, γραμματική, συντακτική, υφολογική) 5.500 λήμματα-σχόλια σχετικά με: •ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ στη χρήση της γλώσσας •ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ στην επιλογή τής κατάλληλης λέξης, τύπου ή σύνταξης •ΑΠΟΡΙΕΣ για τις διαφορές σημασίας λέξεων που συγχέονται •ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για ορθές γλωσσικές επιλογές Χαρακτηριστικά τού Λεξικού Δυσκολιών και Λαθών: •τα λάθη και οι δυσκολίες δίδονται ως λήμματα για ευκολότερη αναζήτηση •σε εκτενή συνθετικά σχόλια αναλύονται γλωσσικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολία στον ομιλητή· στα σχόλια αυτά παραπέμπονται και όλες οι λέξεις ή χαρακτηριστικά παραδείγματα λέξεων με ανάλογες δυσκολίες •αξιοποιούνται με εύληπτο τρόπο τα πορίσματα τής σύγχρονης γλωσσικής επιστήμης, ώστε να αντιμετωπίζονται οι γλωσσικές δυσκολίες και να γίνονται κατανοητά τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα •παρέχεται πλήθος παραδειγμάτων, εποπτικών πινάκων και συστηματικών παραπομπών
από
36.00 € 32.40 €

Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της νέας ελληνικής

Το "Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της νέας ελληνικής" περιγράφει τον λεξιλογικό μας θησαυρό δοσμένο μέσα από τα ομόρριζα, παράγωγα και σύνθετα των λέξεων τής γλώσσας μας και βοηθάει να καταλάβουμε πώς γεννιούνται "τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων", δηλαδή πώς δημιουργούνται λέξεις από άλλες λέξεις.

Περιλαμβάνει:
- 64.000 παράγωγα και σύνθετα σε κύρια επιλεγμένα λήμματα
- 4.300 ομάδες συνθέτων (α΄ και β΄συνθετικά)
- 350 σχόλια σε επιλεγμένα θέματα: ομόρριζα, σύνθετα, διαφορές σχηματισμού, ορθογραφία κ.ά.
- 300 διαγράμματα σχηματικής απεικόνισης των παραγώγων επιλεγμένων λέξεων
- τα σημαντικότερα προθήματα και επιθήματα, με σημασιολογικές πληροφορίες και πολυάριθμα χαρακτηριστικά παραδείγματα
- πίνακες που ταξινομούν τις λέξεις με βάση την παραγωγική τους δύναμη
- εύληπτη κατατοπιστική εισαγωγή για το πώς σχηματίζονται οι παράγωγες και σύνθετες λέξεις τής Ελληνικής (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, επιρρήματα)
- ετυμολογικές πληροφορίες σε κάθε λέξη

από
36.00 € 32.40 €

Λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Νέας Ελληνικής - Εμπλούτισε το λεξιλόγιό σου

Ένα λεξικό που εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του ομιλητή με απαιτητικές λέξεις για δημιουργική και αποτελεσματική χρήση της γλώσσας. Περιλαμβάνει: -4.000 λήμματα με ετυμολογικές πληροφορίες -15.000 παραδείγματα -1.100 παραθέματα από τη νεοελληνική γραμματεία -300 σχόλια Χαρακτηριστικά τού Λεξικού: -4.000 επιλεγμένα λήμματα που είναι χρήσιμα στον απαιτητικό λόγο· μικρά και απλά ερμηνεύματα· συνώνυμα· φράσεις -έμφαση στα παραδείγματα χρήσης των λέξεων, ώστε να κατανοεί ο ομιλητής πώς αυτές χρησιμοποιούνται στον λόγο -λεξικές συνάψεις, δηλαδή με ποιες άλλες λέξεις εμφανίζεται συνήθως μαζί στον λόγο μια λέξη -ετυμολογικές πληροφορίες σε κάθε λήμμα -ανάδειξη της λογοτεχνικής αξιοποίησης των λέξεων μέσω παραθεμάτων από τη νεοελληνική γραμματεία -σύντομα σχόλια σε επιλεγμένες λέξεις, που συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόησή τους
από
36.00 € 28.80 €