"Η Αναρχία είναι ασφαλώς μια ψυχολογική, πολιτισμική και ιστορική σταθερά, όμως αυτή η σταθερά είναι ασυνεχής, σχεδόν ασύλληπτη. Δεν υπάρχει αλληλουχία στην Αναρχία γιατί είναι ανάβλυσμα εξ ορισμού. Η Αναρχία (ή ο αναρχισμός) δεν αναγνωρίζεται ποτέ στην κατάσταση των πραγμάτων. Εξ αυτού άλλωστε του γεγονότος, είναι αδύνατον να σκεφθεί ή να γράψει κανείς μια ιστορία της Αναρχίας στο στυλ ενός μυθιστορήματος του Μπαλζάκ με μια αρχή, μια ομοιόμορφη εξέλιξη και ένα τέλος. Είναι γεμάτη με κενά και ιλίγγους. Είναι φτιαγμένη με ξεφτίδια. Η γέννησή της πάντα μας διαφεύγει. Δεν ξέρουμε καν αν απλώς αναδύεται με μια εκθαμβωτική μυθική ανάταση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε τις σκόρπιες στιγμές της και να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τον πυρετό που τη διατρέχει».
Αντρέ Νατάφ
Αυτό επιχειρεί το "Αναρχικό Λεξικό". Να ταξιδέψει, ως έντυπη χρονομηχανή, τους αναγνώστες του σε ένα εν πολλοίς άγνωστο, αθέατο ή πολλαπλά παραμορφωμένο παράλληλο κοινωνικό σύμπαν, ένα σύμπαν πολυδιάστατο και πολύμορφο και ως εκ τούτου αρκούντως σαγηνευτικό και να τους προτείνει να ανασυνθέσουν με τον τρόπο τους την ούτως ή άλλως φαντασμαγορική ιστορία της αναρχίας ή, αν μη τι άλλο, να τη διαβάσουν σαν ένα τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες, κοινωνικό μυθιστόρημα.
Ύστερα από πολυετή εργασία του, κατά την οποία αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές με συγγενείς και να συλλεχθούν αδημοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές, ο καρδιτσιώτης διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Αντώνης Αθ. Αντωνίου μας προσφέρει ένα μεγαλόπνοο έργο στο οποίο μας δίνονται με μεγάλη πληρότητα σημαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας.
Παρουσιάζονται στα λήμματα πρόσωπα, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σημερινή κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά της.
Η χρονική έκταση της έρευνας εκτείνεται από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αρκεί τα αναφερόμενα πρόσωπα να έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο.
Αναδεικνύεται η θεσσαλική ιστορία μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.
Filter by:
Clear All