banner

Αλέξανδρος Ίσαρης

Voir comme
Trier par
Afficher par page

Ανάμεσά τους η μουσική

Ο τόμος περιέχει τα διηγήματα: "Στο βάθος του καθρέφτη", "Η άποψη του Ντελφτ", "Οι μοιραίοι του Βερολίνου" και "Πολύ δύσκολο".
από
12,80 € 10,20 €

Βίνκελμαν ή Το πεπρωμένο

Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται για λίγο στην Τεργέστη και ανακαλύπτει πως, κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, η ζωή του συνδέεται με το πεπρωμένο του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Βίνκελμαν, που δολοφονήθηκε στην ίδια πόλη το 1768· δύο διανοούμενοι αναζητούν ερωτική διέξοδο σε ένα μπαρ που προμηθεύει αλλοδαπές, αλλά η πολλά υποσχόμενη βραδιά τους τελειώνει άδοξα· μια τρυφερή ελεγεία για την πεθαμένη μητέρα του συγγραφέα και τον χαμένο παράδεισο της παιδικής ηλικίας· ένας "ευτυχής" οικογενειάρχης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον πόνο μέσα από τη γνωριμία του με έναν απελπισμένο από τις ερωτικές του σχέσεις νεαρό· μια τυπική αθηναϊκή συντροφιά καλλιτεχνών και διανοουμένων επιδεικνύει όλη την κενοδοξία της κατά τη διάρκεια μιας συνάθροισης με εντελώς απρόσμενη κατάληξη. Ο Αλέξανδρος Ίσαρης χειρίζεται τα διαφορετικά θέματα των ιστοριών του με ιδιαίτερα επιδέξια αφηγηματική τεχνική και γλώσσα αξιοπρόσεκτα εύπλαστη και ευθύβολη: από το υποβλητικό ιστορικό φόντο και τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα παιχνίδια της μοίρας στο διήγημα "Βίνκελμαν", τους ιλαροτραγικούς τόνους του "Bar Venus" ως τη δραματική τεχνική του "Βέρθερου" και τη σάτιρα των σύγχρονων λογοτεχνικών ηθών στις "Πληγές της Μαρίας Κάλλας", ο συγγραφέας στήνει ένα στέρεο και αληθοφανές μυθοπλαστικό σύμπαν, χαρίζοντας στιγμές γνήσιας συγκίνησης.
από
17,92 € 14,30 €

Εγώ ένας ξένος

Ποιήματα 1967 - 2011 AMO ERGO SUM Άρα δεν υπάρχω. [...]
από
16,91 € 13,60 €

Εκκλησιαστής: Ματαιότης ματαιοτήτων...

"Ματαιότης ματαιοτήτων, είπεν ο Εκκλησιαστής, ματαιότητς ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης". Ίσως το μοναδικό κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ασχολείται τόσο εκτεταμένα, αποκλειστικά και καίρια με τη ματαιότητα του κόσμου τούτου και με το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι σκέψεις του παραπέμπουν στους Στωικούς, στον Επίκουρο αλλά και σε πολλές θεωρίες της Ανατολής.
από
14,84 € 10,60 €

Έξι Περίπατοι - Προσκέφαλο Με Φύλλα Λεμονιάς

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Έξι περίπατοι – Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς περιλαμβάνει κείμενα που αξιοποιούν και μεταπλάθουν αυτοβιογραφική ύλη. Στο πρώτο κείμενο περιγράφονται αναμνήσεις από τους περιπάτους που έκανε ο Αλέξανδρος Ίσαρης σε τόπους που αγάπησε: από τον Οξύλιθο της Εύβοιας, όπου φιλοξενούνταν στο σπίτι της Μίνας Ζάννα, από τον περίπατο που συνήθιζε να κάνει με φίλους στη γενέθλια πόλη των Σερρών, από το Βερολίνο, από τα καλοκαίρια στον Πύργο της Τήνου, από τις αλησμόνητες διαμονές του στη Βιέννη, καθώς και από τη δεκαεξάχρονη περίοδο που έζησε στην προ του μεγάλου σεισμού μυθική Θεσσαλονίκη. Το Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς γεννήθηκε από τη βαθιά βιωματική σχέση του Ίσαρη με την Τήνο. Σε αυτό διηγείται πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να αγοράσει έναν τάφο στο νεκροταφείο του Πύργου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που μιλάει για το θάνατο μέσα από την κατάφαση της ζωής και μας προτρέπει, σύμφωνα με τη ρήση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, «να περάσουμε στο θάνατο με τα μάτια ανοιχτά».
από
10,00 € 9,00 €

Κάτω από τόσα βλέφαρα: Σημειώσεις για τον Ρίλκε

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας εξετάζει τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια της ζωής του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1875- 1926), από την πρώτη του συνάντηση με την ιδιοκτήτρια του πύργου του Ντουίνο πριγκίπισσα Μαρί φον Τουρν ουντ Τάξις, ως το θάνατό του, φωτίζοντας ιδιαίτερα κάποιες περιόδους της ζωής του, όπου ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία μιας μεγάλης και γόνιμης φιλίας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ποιητής εμπνεύστηκε και έγραψε τις μεγάλες ποιητικές του συνθέσεις, την επίδραση που είχαν στον ψυχισμό του οι τόποι που επισκεπτόταν, οι γυναίκες που συναντούσε, οι φιλίες που δημιουργούσε, ο καταστροφικός παγκόσμιος πόλεμος, το Ντουίνο και ο πύργος του Μυζό, καθώς και η σχέση του με διάφορες προσωπικότητες της εποχής του. Αναφέρονται στοιχεία που πιθανότατα είναι άγνωστα στο ελληνικό κοινό, όπως η αντιπάθειά του για το χριστιανισμό, το πάθος του για τη ζωγραφική του Γκρέκο, η ενασχόλησή του με τον πνευματισμό και οι επαφές του με μέλη της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας.

Η έκδοση συνοδεύεται από είκοσι μία σπάνιες φωτογραφίες

από
17,08 € 12,20 €

Ονειρολόγιο

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης άρχισε τον Απρίλιο του 1981 να καταγράφει σ' ένα δεμένο τετράδιο των εκατό σελίδων τα γεγονότα της κάθε μέρας και της κάθε νύχτας. Σήμερα, ύστερα από τριάντα έξι χρόνια, το ημερολόγιό του αριθμεί δέκα οκτώ τόμους και αποτελείται από 1800 σελίδες. Όταν πριν από μερικούς μήνες αποφάσισε να εκδώσει ένα βιβλίο με τα όνειρά του, διαπίστωσε πως ήταν καταγεγραμμένα ογδόντα πέντε όνειρα, που έγιναν σαράντα επτά ύστερα από ένα πολύ αυστηρό ξεδιάλεγμα. Έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο που το ονόμασε "Ονειρολόγιο" για να θυμίζει το "Μαρτυρολόγιο" του Αντρέι Ταρκόφσκι. Στο "Ονειρολόγιο" υπάρχουν σκοτεινά και φωτεινά όνειρα, συμβολικά, τρομαχτικά, συγκινητικά και ερωτικά. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτά παίζει η μητέρα του καλλιτέχνη, που κάθε φορά εμφανίζεται με διαφορετικό πρόσωπο. Οι τόποι όπου διαδραματίζονται πολλά από τα όνειρα είναι η Μονεμβασιά, η Θεσσαλονίκη, η Φλώρινα, αλλά και μια ορεινή περιοχή που συνδυάζει στοιχεία αυτών των τριών πόλεων. Ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι βλέπει πολλές φορές το ίδιο όνειρο και μάλιστα την ίδια ημερομηνία. Πολλές φορές εμφανίζονται σκηνές από την παιδική και την εφηβική του ηλικία, τότε που ζούσαν όλοι οι αγαπημένοι του άνθρωποι. Πολλά ζώα κυριαρχούν στις νυχτερινές περιπλανήσεις του Ίσαρη: φίδια, σαλαμάνδρες, τίγρεις, ελάφια, ελέφαντες και πολλά άλογα. Στο τέλος του προλόγου του ο Ίσαρης αναρωτιέται ποια είναι η φύση και η σημασία των ονείρων, γιατί παρ' όλο που έχουν γραφτεί δεκάδες σχετικές μελέτες γύρω από αυτά, πιστεύει πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα για κάτι που είναι τόσο σκοτεινό και δυσεξήγητο.
από
12,00 € 10,80 €