banner

Science

Sort by
Display per page
View as List Grid

"Δημόκριτος"

Από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Το βιβλίο αυτό, παρουσιάζει μια συνοπτική, εικονογραφημένη ιστορία της δημιουργίας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος", από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, όταν η χώρα μας προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές τις και να ανοίξει τα φτερά της, μέχρι τις μέρες μας. Η Ελλάδα, από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αποφάσισε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τη δεκαετία του πενήντα, να μπει δυναμικά στον άγνωστο γι’ αυτήν τομέα της πυρηνικής επιστήμης, δημιουργώντας την Ελληνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος" με πυρηνικό αντιδραστήρα, που παρόμοιο λίγα κράτη στην Ευρώπη διέθεταν. Το βιβλίο περιγράφει πώς και κάτω από ποιες δυσκολίες οι άνθρωποι που πίστευαν ότι ένα τέτοιο έργο θα επιτάχυνε τον βηματισμό της ελληνικής επιστήμης, το πέτυχαν, παρά τα δραματικά για τη χώρα πολιτικά γεγονότα. Ήταν η πίστη, κυρίως των νέων, ότι αγωνίζονταν για ένα έργο που θα έμενε και έμεινε. Έμεινε ως Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος". Το Κέντρο που άνοιξε τις πύλες για τη μοντέρνα επιστήμη και τεχνολογία στη χώρα μας.
0.00 €

(Για)Τι τρώμε;

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι δίαιτες είναι της μόδας. Το ίδιο και οι κάθε λογής τάσεις που διαμορφώνονται σχετικά με το τι και το πώς πρέπει να τρώμε. Πολλές από αυτές στερούνται επιστημονικής βάσης και μας βάζουν σε άσκοπες διαδικασίες ή, ακόμα, και σε κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι αγνοούμε βασικές αλήθειες σχετικά με την αξία της τροφής για το σώμα μας. Μέσα από 100 ερωταπαντήσεις οι συγγραφείς του πολύτιμου αυτού οδηγού παρέχουν, με τρόπο απλό και κατανοητό, σημαντικές συμβουλές και μυστικά σχετικά με τη διατροφή, όπως: γιατί δεν είναι καλό να συνδυάζουμε τα κορν φλέικς με το γάλα ή το γιαούρτι; Γιατί δεν πρέπει να αυγοκόβουμε την ψαρόσουπα και την κρεατόσουπα; Γιατί δεν είναι και τόσο καλή ιδέα η "πιατέλα" των φρούτων; Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζονται χρήσιμες και εύκολες συνταγές για κάθε γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς και πετυχημένες συνταγές από γνωστούς σεφ. Στις σελίδες του θα βρούμε τη γνώση και την έμπνευση να επιστρέψουμε σε έναν τρόπο διατροφής που δεν είναι απλά ο "σωστός" αλλά, κυρίως, είναι ένας τρόπος που φέρνει το σώμα και το πνεύμα μας σε ισορροπία.
από
14.00 € 12.60 €

... Ή το αβγό την κότα;: Χαζές ερωτήσεις και απρόσμενες απαντήσεις

Τι βγήκε πρώτο; Το αβγό ή η κότα; Γιατί το 11 είναι έντεκα και όχι δύο; Ήταν καλός επιστήμονας ο Νεύτων; Τι κοινό έχουν τα βαμπίρ και τα κουνέλια; Υπάρχουν βαρετοί αριθμοί; Μπορούμε να μετρήσουμε την άνοιξη; Ποιος επινοεί τα ανέκδοτα; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα τα οποία ο Κάρλο Φραμπέτι -διαπρεπής λύτης επιστημονικών γρίφων- υποβάλλει στον αναγνώστη. Μια περιπλάνηση στα πιο ετερόκλητα επιστημονικά πεδία -φυσική, χημεία, κβαντική μηχανική, μαθηματικά, νευροεπιστήμη, βιολογία, ρομποτική- χωρίς να παρακάμπτονται η ψυχολογία και η φιλοσοφία. Το "... ή το αβγό την κότα;" είναι ένα διαυγές βιβλίο, εμποτισμένο με οξυδέρκεια, που προτίθεται να κεντρίσει όχι μόνο το ενδιαφέρον του εξοικειωμένου με τις επιστήμες αναγνώστη, αλλά και κάθε ανήσυχου και φιλοπερίεργου ανθρώπου.
από
15.90 € 12.70 €

«Άξια» και «ανάξια» ζωή

Αυτό το βιβλίο ολοκληρώθηκε την «εποχή των αναδυόμενων νέων επιδημιών», της «ανοσίας
της αγέλης» και της «βιοδυστοπίας». Η ευγονική, ο εκφυλισμός και η βιοπολιτική συνιστούν
τον εννοιολογικό σκελετό του. Κίνητρο του καθηγητή Γιώργου Κόκκινου για τη συγγραφή του
ήταν η γεφύρωση, από τη μια πλευρά, ορισμένων πτυχών της κοινωνικής ιστορίας, σχετικά
παρασιωπημένων ή άγνωστων στην ελληνική ιστοριογραφία, και, από την άλλη, της
διανοητικής ιστορίας.
Συγκεκριμένα, στο πεδίο της παρούσας έρευνας, η διανοητική ιστορία και, ειδικότερα, αυτή η
συνιστώσα που ασχολείται με τις ιατρικές αντιλήψεις αναφορικά με «τη ζωή που αξίζει ή δεν
αξίζει να ζει και να αναπαράγεται», συναντιέται με τα επιστημολογικά παραδείγματα που
δέσποσαν στις βιο-ιατρικές επιστήμες από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τον ύστερο 20ό.
Στον ύστερο 20ό αιώνα και στις πρώτες πλέον δεκαετίες του 21ου οι βιο-ιατρικές επιστήμες
υπέστησαν την αμφισβήτηση του απόλυτου γενετικού καθορισμού και έχουν εισέλθει στη
λεγόμενη «μεταγονιδιακή – μεταγενωμική εποχή» (postgenomic age). Το ειδοποιό της
γνώρισμα είναι η επίγνωση ότι υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες παρέμβασης στην
κληρονομικότητα: αφενός βιολογικοί και αφετέρου κοινωνικο-πολιτισμικοί. Η διαμόρφωση
κάθε ατόμου συναρτάται από τον κληρονομημένο γενετικό του κώδικα, αλλά και από τις
ιδιαίτερες σηματοδοτήσεις του βίου του, οι οποίες προκύπτουν από την ιστορική περίοδο, τον
τρόπο ζωής, ακόμα και από επιγενετικές εγγραφές που οφείλονται στο τραυματικό παρελθόν
των προγόνων.
Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών που αφηγούνται εδώ είναι μάλλον οι ποικιλώνυμοι
«θεραπευτές», όσοι δηλαδή ταυτίζονται με τις λογοθετικές πρακτικές της καταγγελίας και της
ελεγκτικής κυριαρχίας συγκροτώντας το «πρόβλημα» και εδραιώνοντας την κυρίαρχη οπτική
γωνία, με άλλα λόγια αυτοί που επιβάλλουν σε άλλους την κατάσταση του παρία, της
εξαίρεσης ή ακόμα και της «γυμνής ζωής», στη μεταιχμιακή ζώνη στην οποία αυτό που
διακυβεύεται είναι το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή: ευγονιστές διανοούμενοι, γιατροί
(υγιεινολόγοι, ψυχίατροι, σεξολόγοι, γυναικολόγοι, παιδίατροι, δερματολόγοι,
αφροδισιολόγοι, επιδημιολόγοι), εγκληματολόγοι, ιατροδικαστές, πολιτικοί, φιλόσοφοι,
τεχνικοί εμπειρογνώμονες για την υγεία, παιδαγωγοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες.
Ευελπιστούμε ότι δεν απουσιάζει από τη μελέτη αυτή η οπτική γωνία των στιγματισμένων,
των παριών, του σωματικού πόνου και της ψυχικής οδύνης τους. Παρ’ όλα αυτά οι διαθέσιμες
πηγές για να επιχειρηθεί το άλμα σε μια ιστορία «από κάτω προς τα πάνω» ασφαλώς δεν
επαρκούν και κυρίως δεν είναι αντιπροσωπευτικές της τραυματικής εμπειρίας και του
πολύπλοκου βιόκοσμου όλων των στοχοποιημένων ομάδων. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να
συμβεί αυτό σε μια μονογραφία;
από
75.00 € 60.00 €

60 Γλώσσες

Συνδυάζοντας γλωσσολογία με πολιτισμική ιστορία, ο Dorren μάς παρασύρει σε ένα ενδιαφέρον ταξίδι σε 60 ευρωπαϊκές γλώσσες και διαλέκτους, ενώ παρουσιάζει ιδιόρρυθμες στιγμές από τις ιστορίες τους και εξερευνά τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο, μια γλώσσα όμοια με τα σανσκριτικά που είναι γνωστή ως πρωτο-ινδοευρωπαϊκή, όμως τα μονίμως μεταβαλλόμενα σύνορα και οι κουλτούρες κάθε χώρας έχουν πυροδοτήσει μια γλωσσολογική και πολιτιστική ποικιλομορφία που πολύ συχνά ξεχνιέται στις συζητήσεις για την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα.

Το βιβλίο μάς πηγαίνει στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της σύγχρονης Ελβετίας, όπου lingua franca παραμένει η ρομανσική, στην πρώην Σοβιετική Λευκορωσία, μια χώρα της οποίας τη γλώσσα ρωσοποίησαν οι Μπολσεβίκοι, στη Σουηδία, όπου μέχρι τη δεκαετία του ‘60 οι συμβάσεις της ευγένειας επέβαλλαν να μην χρησιμοποιείται η λέξη «εσύ» στις συζητήσεις.

Αναπάντεχο, έξυπνο και γεμάτο εντυπωσιακά δεδομένα, αυτό το βιβλίο θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για τις γλώσσες γύρω σας.

από
18.80 € 16.92 €

Brainfit. Γυμνάζοντας τον εγκέφαλο για μια καλύτερη ζωή

416Υπάρχει στ’ αλήθεια τρόπος να μειώσουμε το στρες τονώνοντας παράλληλα τη μνήμη μας; Να βελτιώσουμε το IQ μας επιβραδύνοντας παράλληλα τη διαδικασία της γήρανσης; Να γίνουμε πιο δημιουργικοί ενισχύοντας ταυτόχρονα την ικανότητα συγκέντρωσης; Η απάντηση είναι απλή: κίνηση. Όλα τα δεδομένα της έρευνας στις νευροεπιστήμες σήμερα κατατείνουν, περισσότερο από ποτέ, στο συμπέρασμα πως η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στις γνωστικές μας λειτουργίες είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακή.
Στο Brainfit, ο Σουηδός ψυχίατρος Άντερς Χάνσεν μάς ξεναγεί, με απλό και εμπνευσμένο τρόπο, στον κόσμο του εγκεφάλου συνολικά, παρουσιάζοντας τα πιο σύγχρονα ευρήματα για την υγεία του κέντρου της ύπαρξής μας. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, καταλαβαίνουμε, μεταξύ πολλών άλλων, το πώς και το γιατί η σωματική άσκηση είναι η καλύτερη προστασία από την άνοια, γιατί η γυμναστική αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης στα παιδιά, πώς μπορεί να τα βοηθήσει όταν παρουσιάζουν ΔΕΠΥ, τι είναι αυτό που κάνει την «ευφορία του δρομέα» να βελτιώνει την υγεία και τη διάθεσή μας... Με ευρυμάθεια, βαθιά γνώση και διεπιστημονική παιδεία, ο Xάνσεν ξαναπιάνει το νήμα μιας ιστορίας που πηγαίνει πίσω στην αρχαιότητα, φέρνοντας στο σήμερα την προτροπή του Ιπποκράτη: «Αν έχεις κακή διάθεση, πήγαινε για περπάτημα. Αν εξακολουθείς να έχεις κακή διάθεση, ξαναπήγαινε».
από
17.70 € 15.93 €

DC: 0-3R Σύστημα Διαγνωστικής Ταξινόμησης Ψυχικής Υγείας και Αναπτυξιακών Διαταραχών της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας

Οι κλινικοί της ψυχικής υγείας, οι σύμβουλοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ειδικοί της πρώιμης παρέμβασης, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, καθώς και οι ερευνητές, θα αναγνωρίσουν στο DC: 0-3R έναν απαραίτητο οδηγό για την κλινική εκτίμηση και το θεραπευτικό σχεδιασμό σε βρέφη, νήπια και στις οικογένειές τους σε ένα εκτεταμένο εύρος πλαισίων.
από
11.95 € 9.60 €

H βίβλος της εμμηνόπαυσης: Με οδηγό την επιστήμη κι όχι τις προκαταλήψεις

Ξεσκεπάζοντας διαδεδομένες παρανοήσεις και επιζήμιες προκαταλήψεις. Το βιβλίο αυτό θα σας αποκαλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση.


Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, είναι μια προγραμματισμένη αλλαγή, όπως η εφηβεία. Όπως τα κορίτσια προετοιμάζονται για την εφηβεία, θα πρέπει και οι γυναίκες να εκπαιδεύονται για την εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα, αντί να αφήνονται μόνες, με ενοχλητικά συμπτώματα και πλήθος αντικρουόμενων πληροφοριών? γιατί, όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο σώμα τους, το αξιολογούν σωστά και ζητούν την κατάλληλη βοήθεια όταν χρειάζεται.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Βίβλου του κόλπου, η γυναικολόγος Jen Gunter, με ειλικρίνεια, χιούμορ και πρακτικές συμβουλές, καταρρίπτει τις μισογυνικές νοοτροπίες και στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για να ρίξει φως σε θέματα όπως:
Περιεμμηνόπαυση • Εξάψεις • Προβλήματα στον ύπνο
Σεξ και ερωτική επιθυμία • Κατάθλιψη και μεταβολές στη διάθεση
Ζητήματα με το δέρμα και τα μαλλιά • Ξεπερασμένες θεραπείες
Υγεία του μαστού • Βάρος και μυϊκή μάζα • Προληπτικός έλεγχος

Αυτό το βιβλίο και Η βίβλος του κόλπου αξίζουν μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη κάθε γυναίκας. Εξίσου όμως χρήσιμα είναι και για τους γιατρούς.
New York Journal of Books

από
19.90 € 15.90 €

Harvard business review- Το εχγειρίδιο των οικογενειακών επιχειρήσεων

Παρόλο που ο όρος "οικογενειακές επιχειρήσεις" μπορεί να φέρνει στον νου το μαγαζάκι του μπαμπά και της μαμάς, οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε οικογένειες είναι οι πιο σημαντικές και οι πιο πολυάριθμες παγκοσμίως. Ωστόσο, παραδόξως, δεν υπάρχουν πολλά έργα αναφοράς που να δίνουν διεξόδους στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς όταν μοιράζεται με άλλους ευθύνες αλλά και οικογενειακές στιγμές. Σε αυτό το εγχειρίδιο οι ειδικοί στις οικογενειακές επιχειρήσεις Josh Baron και Rob Lachenauer προσφέρουν πρακτικές συμβουλές, καθώς και τεκμηριωμένη καθοδήγηση, αντλώντας από την εμπειρία τους σε οικογενειακές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Συγκεκριμένα, στο Εγχειρίδιο Οικογενειακών Επιχειρήσεων θα βρείτε: - Παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία ή στην αποτυχία. - Ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων από κοινού. - Καθοδήγηση βήμα βήμα για τη διαχείριση της αλλαγής μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση. - Ζητήματα σχετικά με τον πλούτο που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. - Κριτήρια για να σταθμίσετε πού βρίσκεστε και πού θέλετε να πάτε. - Πραγματικές ιστορίες οικογενειακών επιχειρήσεων. - Συνόψεις στο τέλος κάθε κεφαλαίου που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε ό,τι μάθατε.
από
4.99 € 4.49 €

Lean Startup

Λιτή επιχειρηματική εκκίνηση: Πώς οι σημερινοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν καινοτομίες για τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων Αποτελεί ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι για να γίνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας αρκεί να διαθέτει αποφασιστικότητα, εξυπνάδα, καλό συγχρονισμό και -πάνω από όλα- ένα υπέροχο προϊόν. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι οι περισσότερες επιχειρηματικές εκκινήσεις αποτυγχάνουν. Τα περισσότερα νέα προϊόντα δεν έχουν επιτυχία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν πραγματοποιούν τις δυνατότητές τους. Η επιτυχία δεν είναι αναπόφευκτη, εάν απλώς και μόνο υπάρχουν τα σωστά εργαλεία. Οι καθημερινές λεπτομέρειες, τα βαρετά πράγματα, οι μικρές ατομικές επιλογές μετρούν τελικά περισσότερο από όλα. Είναι ώρα να κοιτάξουμε πέρα από τις προκαταλήψεις. Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι σαν μάνατζμεντ. Μέχρι τώρα βασιζόμαστε στο όραμα, κυνηγώντας τους "μεγάλους ανθρώπους" που μπορούσαν να κάνουν μαγικά, ή προσπαθώντας να αναλύσουμε εξονυχιστικά τα νέα προϊόντα. Αυτό το βιβλίο επιχειρεί να βάλει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την καινοτομία σε αυστηρό βηματισμό. Βρισκόμαστε στις απαρχές του δεύτερου αιώνα μάνατζμεντ. Είναι η πρόκλησή μας να δημιουργήσουμε κάτι καλό. Το κίνημα της λιτής επιχειρηματικής εκκίνησης (Lean Startup) κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα προσβάσιμη σε μια ολόκληρη νέα γενιά ιδρυτών επιχειρήσεων που διψούν για νέες ιδέες σχετικά με το πώς να χτίσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση. Φιλοδοξεί να εγγυηθεί ότι όσοι αποζητούν να δημιουργήσουν την επόμενη μεγάλη επιτυχία θα έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αλλάξουν τον κόσμο.
από
14.93 € 11.90 €