banner

Humanities

Sort by
Display per page
View as List Grid

Λεξικό κυρίων ονομάτων: μυθολογικό, ιστορικό, γεωγραφικό

Ονομάτων αναφερομένων στην αρχαία ελληνική γραμματεία Το "Λεξικόν κυρίων ονομάτων: μυθολογικό, ιστορικό, γεωγραφικό" εκδόθηκε το 1900 και αποτελεί έργο αναφοράς, συμπλήρωμα στην ελληνική λεξικογραφία, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ονόματα τα οποία εμφανίζονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο συγγραφέας του, ο Κύπριος στην καταγωγή Ανέστης Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε το 1846. Γιος φιλολόγου, σπούδασε κι εκείνος φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά δεν ασχολήθηκε με την εκπαίδευση. Ίδρυσε, αρχικά, ένα μικρό βιβλιοπωλείο κι έναν εκδοτικό οίκο, ενώ το 1884 αγόρασε τα μεγάλα τυπογραφεία του Ανδρέα Κορομηλά· υπήρξε από τους αναμορφωτές των εκδόσεων στην Ελλάδα. Συνεργάτες του ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος και ο Γ. Ν. Χατζιδάκις. Σπουδαίο έργο του υπήρξε η έκδοση του Λεξικού Liddell-Scott ("Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης"). Πέθανε το 1901.
από
21.20 € 14.90 €

Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων

Το "Λεξικό λογοτεχνικών όρων" του M. H. Abrams αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για το φοιτητή, τον ερευνητή ή τον καθηγητή της φιλολογίας. Από την πρώτη έκδοσή του (1957) μέχρι σήμερα το πόνημα αυτό έχει γνωρίσει αρκετές επανεκδόσεις και εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στα έγκριτα βιβλία αναφοράς του είδους του. Στο ευρύ φάσμα των θεμάτων που πραγματεύεται ο Abrams, με αξιοσημείωτη ακρίβεια αλλά και με κριτικό πνεύμα, συνδυάζεται η ιστορία, η θεωρία και η κριτική της λογοτεχνίας με άλλες, συγγενείς προς τη φιλολογία επιστήμες (π.χ. γλωσσολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία-ψυχανάλυση). Επεξηγηματικός αλλά όχι σχηματικός, ο συγγραφέας πετυχαίνει αναμφίβολα το στόχο που θέτει στον πρόλογό του: να συντάξει έναν «οδηγό προς ναυτιλλομένους» για το σύγχρονο αναγνώστη που επιθυμεί να διασχίσει το "πέλαγος" των όρων, των θεωριών και των ρευμάτων της λογοτεχνίας και της κριτικής.
από
35.50 € 27.40 €

Λεξικό Μουσικής

Μουσικοί, όργανα, όροι, μορφές, σχολές κ.λπ.
από
25.88 € 24.00 €

Λεξικό μουσικών όρων

Το ανά χείρας "Λεξικό μουσικών όρων" περιλαμβάνει μουσικούς όρους και έννοιες από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, καλύπτοντας όλα τα είδη μουσικής (αρχαίας, βυζαντινής, κλασικής, μοντέρνας, τζαζ, μπητ, ροκ, κ.ά.), και όλα τα είδη μουσικών οργάνων, χορών, εκφράσεων, συνθέσεων κ.λπ. [...] Το λεξικό περιλαμβάνει πάνω από 2.350 λήμματα που μας δίνουν περισσότερες από 3.000 μουσικές έννοιες. Τα περισσότερα λήμματα που αφορούν σύγχρονα μουσικά όργανα συνοδεύονται και από σχετική απεικόνισή τους (σκίτσο ή φωτογραφία), ενώ υπάρχουν και σκίτσα για αρκετά αρχαία μουσικά όργανα (ελληνικά ή ξένα).
από
14.20 € 10.70 €

Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας

Ένα έργο που χρειάστηκε 19 έτη για να ολοκληρωθεί και είναι ενημερωμένο με τα πιο πρόσφατα δεδομένα και εξελίξεις στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Συνεργάζονται 106 επιστήμονες: φιλόλογοι, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί, ερευνητές, συγγραφείς, θεατρολόγοι, βιβλιογράφοι. Περιέχει λήμματα για δημιουργούς, λογοτεχνικά έργα που ξεχώρισαν, ρεύματα και σχολές, λογοτεχνικά είδη, όρους της θεωρίας της λογοτεχνίας, περιοδικά, μελετητές της λογοτεχνίας, ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους κ.ά., καθώς και ενημερωμένη και αναλυτική βιβλιογραφία. Σωστά οργανωμένο, πρωτότυπο, χρήσιμο σε όποιον έχει ως ζητούμενό του τη νεοελληνική λογοτεχνία.
από
146.31 € 109.00 €

Λεξικό πνευματικής ιδιοκτησίας

Το εγχείρημα αυτό βασίστηκε σε ένα ερώτημα. Γιατί όχι μια "μη γραμμική" ανάγνωση του νόμου; Γιατί όχι μια ανάλυση των θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που να διαπερνά διαγωνίως την ισχύουσα νομοθεσία και να προσφέρει τη δυνατότητα μιας πρώτης συνοπτικής και συγχρόνως περιεκτικής θεωρητικής και νομολογιακής προσέγγισης; Αναπτύχθηκε έτσι η ιδέα της αναλυτικής λημματογράφησης των βασικότερων εννοιών που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2121/1993. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα να εντοπίσει αμέσως και να προσεγγίσει θεματικά ένα συγκεκριμένο ερώτημα ανατρέχοντας στο αντίστοιχο λήμμα. (. . .)
από
74.65 € 60.00 €

Λεξικό πολιτισμού Α-Κ & Λ-Ω

Το δίτομο έργο "Λεξικό Πολιτισμού"
από
58.72 € 22.00 €

Λεξικό συγγραφέων

Περισσότερα από εξακόσια πορτρέτα ανθρώπων των γραμμάτων συνθέτουν αυτό το βιβλίο. Είναι ένα λεύκωμα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, ιστοριογράφων (αλλά και καλλιτεχνών) των οποίων έργα περιλαμβάνονται, κυρίως, στα σχετικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης... Η εργασία αυτή είναι απαραίτητο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό και ιδιαίτερα για τον μαθητή, καθώς παρέχει έγκυρη πληροφόρηση γύρω από τους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Περιέχει, επίσης, κάθε νεότερο στοιχείο που αφορά τη ζωή και το έργο των δημιουργών-λογοτεχνών και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσφοράς τους στο χώρο των γραμμάτων και γενικότερα του πολιτισμού.
από
31.85 € 12.50 €

Λεξικό σύγχρονης σκέψης

Κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη το Λεξικό της σύγχρονης σκέψης, ένα έργο ανεκτίμητης αξίας, τα λήμματα του οποίου καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικών αντικειμένων. Ο Allan Bullock πρωτοσυνέλαβε την ιδέα για την έκδοση ενός λεξικού της σύγχρονης σκέψης πριν από 40 περίπου χρόνια, την εποχή που διατελούσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε συνεργασία με τον Oliver Stalybrass παρουσίασαν το 1977 την πρώτη μορφή του λεξικού με τίτλο The Fontana Dictionary of Modern Thought. Από τότε το λεξικό δεν έπαψε να κυκλοφορεί και να εμπλουτίζεται.Η παρούσα έκδοση ακολουθεί την τρίτη, αναθεωρημένη και βελτιωμένη έκδοση του λεξικού και είναι αποτέλεσμα εργασίας που διήρκεσε πάνω από 25 χρόνια. Περιέχει περίπου 4.000 λήμματα, γραμμένα από 326 κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για μια επίτομη εγκυκλοπαίδεια που παρουσιάζει συνοπτικά τις ιδέες, τις ανακαλύψεις, τα ρεύματα και τα κινήματα που διαμόρφωσαν το σύγχρονο κόσμο. Καλύπτει τομείς όπως η ανθρωπολογία, η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική, η αστρονομία, η βιολογία, η γεωγραφία, η γλωσσολογία, η εγκληματολογία, η εκπαίδευση, η θρησκεία, η ιατρική, η κοινωνιολογία, η κριτική, τα μαθηματικά, η οικονομική θεωρία, η παγκόσμια ιστορία, η πολιτική, οι τέχνες, ο φεμινισμός, η φιλοσοφία, η φυσική και η ψυχολογία. Η παρούσα έκδοση συμπληρώνει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό βιβλίο αναφοράς για το φοιτητή, τον επιστήμονα, τον ερευνητή, το μαθητή, καθώς και για κάθε φιλέρευνο αναγνώστη
από
60.86 € 45.00 €

Λεξικό τελετών εορτών και αγώνων των αρχαίων Ελλήνων

Τρία σημαντικά κεφάλαια του δημόσιου και ιδιωτικού των αρχαίων Ελλήνων, των προϊστορικών και αρχαίων ιστορικών χρόνων. Η λεξικογραφημένη παρουσίαση των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως, ολοκληρωμένη και πρωτότυπη εργασία, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και μελέτης των αρχαίων κειμένων και εκατοντάδων νεότερων ερευνών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
από
49.71 € 34.90 €