Ένας ανήσυχος και τολμηρός ήρωας προσπαθεί να λύσει τους υπαρξιακούς του προβληματισμούς μέσω της ενδοσκόπησης και της αδιάκοπης προσκόμισης εμπειριών.
Με άμεση αφήγηση για το ταξίδι του προσδιορισμού του, μας προσφέρει ένα διαβατήριο να τον συντροφέψουμε σ' αυτό. Ωμός, ρομαντικός και περίτρανα μπερδεμένος, ο Υπαρξιστής εξερευνά την ανθρώπινη φύση και το νόημα της ζωής.
Ένα έργο στοχαστικό με θεατρικότητα, δυνατούς διαλόγους και ζωντανές περιγραφές. Όλες οι σκέψεις του ήρωα από τα έγκατα του μυαλού του σ' εμάς.
Στην ολλανδική ύπαιθρο, σε ένα ερημικό χωριό απ’ όπου κανείς δεν περνάει ποτέ, ένας πενηντάχρονος αγροτικός κτηνίατρος πραγματοποιεί μια ακόμη επίσκεψη ρουτίνας στη γειτονική φάρμα. Είναι η αρχή ενός ασφυκτικού καλοκαιριού, με την απειλή της νόσου των βοοειδών να εξαπλώνεται στην περιοχή. Εκείνος, όμως, έχει μάτια μόνο για τη μικρή κόρη του κτηνοτρόφου.
Καθώς το καλοκαίρι προχωρά, οι δυο τους αναπτύσσουν μια όλο και πιο επικίνδυνη εμμονή. Στο ημερολόγιό του καταγράφει με ανατριχιαστικό λυρισμό τη σχέση του με τη νεαρή κοπέλα. Θέλει να ξεφύγει από τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας και τη μοναξιά, ενώ εκείνη αναζητά διαφυγή σε έναν κόσμο μικροκλοπών, ατελείωτης μουσικής και φανταστικών συζητήσεων με τον Χίτλερ και τον Φρόιντ.
Κανείς δεν υποψιάζεται πόσα κοινά μπορεί να έχουν, την ευαισθησία και τον πόνο που συνδέει τη μοίρα τους. Κανείς εκτός από εκείνον, που γνωρίζει, από την πρώτη στιγμή, ότι η ζωή του υπάρχει μόνο δίπλα της.
Υπάρχουν μεγάλα έργα στην παγκόσμια λογοτεχνία, όπως επίσης και μεγάλες φωνές. Ο Marieke Lucas Rijneveld δημιουργεί στο νέο του βιβλίο τη δική του ερμηνεία της Λολίτας του Vladimir Nabokov, της ιστορίας που όρισε αυτό που ονομάζουμε Έρωτα.
Η Υπέροχη αγαπημένη μου απέσπασε τα βραβεία F. Bordewijk Prize 2021 και Boon prize 2022, και πρόκειται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 14 γλώσσες.
Ο ανά χείρας τόμος διασταυρώνει είκοσι μικροδιηγήματα αγαπημένων Ελλήνων πεζογράφων. Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην προσπάθεια του σαββατιάτικου βιβλιοφιλικού ενθέτου (Ανοιχτό Βιβλίο) να χαρίσει στους αναγνώστες του εκτός από κριτική πυξίδα και λογοτεχνική απόλαυση.
Τα κείμενα δημοσιεύτηκαν σε δύο ενότητες, τους θερινούς μήνες των τελευταίων δύο ετών. Η πρώτη ενότητα (2013) στέγαζε παλαιότερους και νεότερους πεζογράφους, ενώ η δεύτερη (2014) αποκλειστικά πρωτοεμφανιζόμενους. Στην παρούσα συγκεντρωτική αναδημοσίευση αθροίζονται όλα τα ευσύνοπτα διηγήματα με αλφαβητική σειρά.
Είκοσι, λοιπόν, καλοκαιρινές αφηγήσεις θρυμματισμένες ή αρραγείς, ρεαλιστικής, ονειρικής ή ενδοσκοπικής πνοής, που εκτυλίσσονται εντός ή εκτός Ελλάδας, γραμμένες σε τόνο ανέμελο, σαρκαστικό ή δύσθυμο.
Μ. Φάις
Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
- Θοδωρής Γκόνης, "Mont Blanc"
- Άντζελα Δημητρακάκη, "Πτήση"
- Κώστας Καβανόζης, "Ρετιρέ"
- Δήμητρα Κολλιάκου, "Τα χωνάκια"
- Αχιλλέας Κυριακίδης, "25 Ιανουαρίου"
- Κώστας Μαυρουδής, "Βιβλιοφιλία"
- Γιώργος Μητάς, "Αλεξάνδρα"
- Μαρία Μήτσορα, "Ο Δήμος και ο Φόβος"
- Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, "Η Λουκίσσα"
- Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, "Καλοκαίρι μισητό, στα δεκάξι και μισό"
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014
- Ιάκωβος Ανυφαντάκης, "Summertime in Prague"
- Δήμητρα Διδαγγέλου, "Γρατζουνιά στα παπούτσια"
- Λευτέρης Καλοσπύρος, "Οι πρωτόπλαστοι"
- Χριστίνα Καράμπελα, "Καλοκαίρι άγουρο"
- Νίκος Κουφάκης, "Ανάληψη"
- Χρίστος Κυθρεώτης, "Μια στιγμή κάτω από το φως του Ιουνίου"
- Αλέξανδρος Κυπριώτης, "Μεταμορφώσεις"
- Αλέξανδρος Στεφανίδης, "Διακοπές"
- Γεωργία Τάτση, "Γαλαζοαίματη"
- Γιάννης Τσίρμπας, "Μια τίμια συνθήκη ειρήνης"